Passió Napló 2018.05.18.

Passió Napló 2018.05.18.

Ördög 3/Kufár – Ivák Bence
„A helynek van egy varázsa”


Új szereplő a Passióban és nagyon fiatal. Mi a szakmai előélete, hogy került a Kőhegyre?

A Nemes-Nagy Ágnes Színész II képzést végezte (2012-2015), azóta a pályán van „sok munkával és sok szerencsével.” A Passióba véletlenül került: az egyik közösségi oldalon a rendezőasszisztens kiírta, hogy németül tudó színészeket keresnek. Mivel édesanyja német tanár, gyerekkorában németül beszélt vele. Jelentkezett, találkozott a rendezővel – és elkezdődtek a próbák.

De vannak-e véletlenek az életben? Hogy érzi ezt a több hetes próbafolyamat után?
Az jut erről eszébe, hogy a hosszú tél után már nagyon vágyott ki a szabadba – és most a hegyen próbál…

Játszott-e már ördögöt vagy hasonló figurát?
Pár évvel ezelőtt erdélyi vándorszínházat játszottak (r: Csuja László), ott egy sokkal „népmeseibb” ördögöt alakított, torzabbat, nagyobbat, mint itt a Passióban.

Milyen érzéseket, gondolatokat kelt benne, hogy a helyi civilek, hitükből fakadóan, szinte átélik a bibliai történéseket a játék során?
„Egyfelől színtiszta munka, abszolút színház, de extra élmény, hogy látom a helyieket, akik a hitükből, jellemükből fakadóan katarzist élnek át. Engem elsősorban nyilván a szakmai része érdekel – de kétségtelen, hogy a helynek van egy varázsa.

Úgy tűnik, ficánkol az ördögszerepben.

Szerinte is testhezálló, nem volt nehéz megtalálni a figurát, azután jöttek a finomítások. Mivel az első héten mindig biciklivel jött fel a hegyre, a sziklamászás sem okozott gondot sem mentálisan, sem fizikálisan. Ritkán lehet megtapasztalni, hogy ennyi emberrel, ilyen nagy stábbal dolgozik valaki. Sok olyan dolgot lehet megtanulni, amit kőszínházban soha.

„Reméljük, az utolsó előadásig élvezni fogod az ittlétet.
– Amen!”
SSzK