Passió Napló 2018.05.19.

Passió Napló 2018.05.19.

Jézus Krisztus – Merán Bálint
„Több hete böjtölök”


1. Korábban már több szerepet eljátszott a Passióban. De vajon vágyódott-e arra, hogy eljátszhassa Jézust is?

Volt már Jairus, Eleazár, Nikodémus, Júdás – és Júdás szerepét nagyon kedvelte, szívesen eljátszotta volna újra. Talán nem is úgy volt áruló, ahogyan gondoljuk … Jézust eljátszani hatalmas feladat, nagy munka: a szöveg memorizálása, a rengeteg próba. Eközben nagyon kell vigyáznia magára, nehogy történjen vele valami. Nem igazán vágyott rá – nagyon nagy a felelősség, főleg, hogy egyedül játssza.
(Hálásak vagyunk neki, hogy elvállalta, és biztosak vagyunk benne, hogy minden sikerül! a szerk.)

2. Mit szeretne inkább megmutatni: Jézus isteni vagy emberi mivoltát?

„Az istenit nem tudjuk, inkább fény- és hanghatásokkal érzékeltetjük”. Emberi tulajdonságaiból nemcsak a szeretet, a megbocsátás, hanem a határozott szembenállás is kiderül.

3. Jézus szerepe abszolút főszerep és a legtöbb szellemi, testi nehézséget is az őt alakító színész viseli az előadáson. Mi segíti az erre való felkészülésben?

„Van benne lelki felkészülés és szöveggyakorlás minden nap: a német és a magyar szöveg nem teljesen egyforma, koncentrálni kell a kis különbségekre.” És megtudjuk, hogy hetek óta böjtöl, nem fogyaszt húst, alkoholt, édességet.

4. Német az anyanyelve. Hogy érzi: mindkét nyelven ugyanaz a Jézus mutatható meg, vagy vannak árnyalatok?

Németül könnyebb játszania, mert 1999 óta németül játszik. Magyarul ilyen méretű prózai szerepet még soha nem kapott. Nagyon figyel rá, hogy ne legyenek pl. hangsúlyhibák benne. Németül biztosabbnak érzi magát.

5. A 6 évvel ezelőtti két német előadáson nagyon meghatóan, pátosszal alakította Jézust. Megfelel-e ez a magyar nyelvű előadáson is?

„András (Dér András rendező) az összes ilyen dolgot, ami természetesen jön belőlem, próbálja kiirtani, pl. az imában nem lehet siránkozni, csak düh az Isten felé …” (A többi kulisszatitkot nem áruljuk el, a szerk.)

6. Nagyon fegyelmezetten próbál. A Jézus-szerep miatt vagy mindig ez rá a jellemző?
Elmondja, hogy természetesen a szerep is megkívánja, de rá ez mindig jellemző.

7. Hogy érzi magát itt a hegyen, a sok civil szereplő között? Érzi-e a felé irányuló tiszteletet vagy éppen távolságtartást?

Mint mindig, most is jó itt lenni – mondja. Úgy érzi, talán most ő vonul el kicsit többször, hogy egyedül legyen a szereppel.
Kicsit hiányolja a „közösségi együttléteket”, pl. közös evést, beszélgetést, kötetlen alkalmakat.
(Hogy lesz-e most ilyen, nem tudjuk. SSzk)
(Lesz ilyen – szervezők)