Újra Passió!

Újra Passió!

Bató Géza a nagy tehetségű tanító fáradhatatlan munkával teremtette meg – a helyi német lakosok együttműködésével – a legnagyobb Közép-európai népi színjátékot, a Budaörsi Passiót. Az egyedülálló díszlet a lelkes budaörsiek önzetlenségének köszönhetően épült fel. A budaörsi Passiót 1933-tól 1939-ig minden nyáron folyamatosan játszották a kőhegyi szabadtéri színpadon, 1934-től Aubermann Miklós plébános fordításában a magyar mellett német nyelven is.  A csaknem 250 amatőr színjátszót felvonultató előadásokról nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi sajtó is hírt adott, „magyar Oberammergau” néven említve Budaörsöt.

A világháború és a magyarországi németek elűzése miatt félbeszakadt hagyomány 1996-ban az Europassió Szövetség támogatásával újjáéledt. A Millennium alkalmából Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata és a Bakk Endre Kanokok Alapítvány közösen rendezte meg a Kőhegyen – az eredeti szöveg híján – a Csíksomlyói Passiót.  2003-ban, 2006-ban, 2009-ben és 2012-ben pedig már Bató Géza szövegkönyve alapján került színre a Budaörsi Passió magyar és német nyelven.

2018 május-júniusában megújult szereposztással, több száz statisztával világszínvonalú technikával Európa talán egyik legszebb Passióját tekintheti meg a közönség a varázslatos kőhegyi éjszakában.