Passió Napló 2018.06.01.

Passió Napló 2018.06.01.

Kaifás – Berzsenyi Zoltán
„Csodálatos a hozzáállásuk”

Számomra hangja, játéka egy biztos alap, biztos pont már évek óta a Passió-előadásokban. De Kaifás vagy Pilátus volt előbb – hiszen mindkettőt játszotta már?
– Először Kaifás volt és egyszer volt Pilátus 2009-ben. Talán az akkori más koncepció miatt.
Miért jön vissza újra meg újra a Budaörsi Passióba?
– „Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy annak idején rám gondolt Frigyesi András.” A Deutsche Bühne-ben dolgoztak együtt, így jött az ötlet. Az életéhez már szinte hozzátartozik a Passió, három évente számít is rá… Sokan megirigyelnék ezt a környezetet, hogy egy ilyen gyönyörű helyen ilyen nagy szabású megmozduláson vehet részt.

Mit gondol Kaifásról?
– Bár a történet szempontjából negatív alak, de ő is ember, és bizonyos megnyilvánulásaiból kiderül, nem akarja olyan durván véghezvinni, amit cselekednie kell, hiszen el is mondja: „Ha más úton is meg tudjuk fogni őt, ne legyünk kegyetlenek saját fiainkhoz.” Abban a történelmi környezetben nyilván ő is a saját népét és annak boldogulását tartotta szem előtt. Vívódik, mit kellene tennie.

Figyelik-e a fiatalabb kollégák a tapasztaltabb színészeket?

– „Látom, hogy abszolút figyelnek ránk és tanácsokat kérnek.” A részpróbákon sok külön beszélgetés is létrejön. A legmeglepőbb számukra, hogy ebben a nagy térben ilyen hatalmas gesztusokkal kell dolgozni, hogy a nézők észrevegyék, ki beszél.

Mivel foglalkozik a Passión kívül?
– Szinkronrendező és rengeteget szinkronizál. Sok filmben narrátorként is részt vesz, tehát inkább a hangját ismerik. Színházban régen nem játszik.

Milyen üzenete lenne akár az amatőr szereplőknek, akár a Passió nézőinek?

– „Nem tudok tanácsot adni, hiszen példát kell venni azokról az emberekről, akik hihetetlen fegyelemmel és odafigyeléssel jönnek fel nap mint nap a hegyre és vesznek részt a munkában – még akkor is, ha előfordul természetesen, hogy pl. a fénybe állnak. De ez profikkal is előfordul. Kis megbeszélés – és már jól megy minden.”
SSzK