Passió Napló 2018.05.07.

Mária – Karsai Klára
„Mindenkinek a lelke benne van a darabban”


Amikor utoljára találkoztunk itt a Kőhegyen, volt egy kisbabája, egy 10 éves kisfia és egy 20 éves nagylánya. Hogy van most a család?

Köszöni, nagyon jól. Az akkor két és fél éves kicsi most árgus szemekkel figyeli a próbát, hogy minden rendben legyen. Fia jövőre érettségizik, nagyobbik lánya pedig férjhez ment.

A Szűzanyát először németül játszotta a Budaörsi Passióban, majd többször magyarul is. Az előadás végén pedig gyönyörű Ave Mariát énekelt nekünk. Milyen szerepet játszik életében a zene?

„Meghatározó. Eredetileg is zenész vagyok, zenés színpadról jöttem: operát, musicalt, operettet játszottam sokat. Azonban soha nem maradtam hűtlen a prózához, örülök, ha alkalmam van tiszta prózát játszani.”

Visszatérve a Passióhoz, talán a legintimebb kérdés: Milyen Máriát szeretne megformálni a Passióban? Hiszen a Magnificattól a keresztig visz az útja az előadás alatt… Van-e olyan jelenet, amely a legközelebb áll hozzá?

Elmondja, hogy nincs kedvenc jelenete, az egész szerep megformálásra vár. Csak azzal a felfogással lehet eljátszani, hogy Mária volt az első és egyetlen olyan ember, aki azt mondta:
„Legyen nekem az Úr akarata szerint. Ő ezt elfogadta. Ha ő nincs, semmi sincs.”

Milyen forrásokból táplálkozva tudja eljátszani Máriát, Krisztus anyját, aki ezer formában létezik az emberek szívében-lelkében? Hogy lehet lelkileg felkészülni egy ilyen szerepre?

„Ez adja magát. Mindenkinek a lelke benne van a darabban. Inspirációt kapunk rendezőtől, kollégáktól, egymást erősítjük.”
Azt is megtudjuk, hogy egy darab megformálása nagyon fontos a néző szemével nézve: Hol, mikor megy ki, jön be, hol és milyen hangerővel szólal meg egy szereplő – és mindezt szabad téren.

Utolsó – és talán felesleges kérdés: Mennyire szereti a Passiót?
Nagyon, titokban már 2015-ben készült rá, és szinte szabadon tartotta a Passió-előadások szokásos időszakát. „Ez nemcsak egy darab, ez egy ügy.” – mondja.
SSzK