Passió napló 2018.04.27.

A mi örök Péterünk, aki már Jézus is volt – Őze Áron
„Kitaláltam, hogy Péter egy biztonsági őr”


Mikor vett részt először a Budaörsi Passióban?
Elmondja, hogy már 2000-ben is itt volt, amikor még nem a Bató-féle, hanem a Csíksomlyói Passiót játszották Budaörsön – ő játszotta Jézust. A 2003-ban induló, kőhegyi előadásokon – mivel nem „németes” – Pétert vállalta. „Nagymamám, aki Bécsben is élt kislány korában – megtanította nekem azt a jó pár mondatot németül… Ez azért is szép emlék, mert ő már nincs köztünk.”
Mennyire áll közel Péter figurája a színészhez?
Megtudjuk, hogy Őze Áron Pétert nagyon szereti. Kitalálta, hogy Péter egy biztonsági őr: eleinte védi Jézust testileg is, tehát kemény fickó. Az első mondata sokat mondó: „Menj el tőlem, Uram, mert bűnös vagyok!” Tehát olyan alak, aki tisztában van önmagával. Azután Jézus megnyugtatja őt és kijelenti, hogy rá építi az egyházát. Persze Péter ebből akkor még semmit sem ért éppúgy, mint a többi apostol. Később a tanítások következtében belerázódnak az egészbe és jóval Jézus halála után jönnek rá, miről is szólt ez az egész, mi az ő dolguk, mi a célja ezzel Istennek.
Ugye szívesen jön vissza újra és újra a Kőhegyre?
„Nagyon szívesen és már nagyon hiányzott is. A kollégákkal kérdezgettük egymást: Mit tudtok, lesz-e Passió? A hat év is úgy rohant el, mintha három lett volna.” – hangzik el.
Nagyon szerencsésnek érzi magát, hogy eddig az összes Passióban játszhatott. A hegyen próbálni különleges dolog – mondja. Hóban-fagyban vagy 40 fokos napsütésben, mindegy. Van a hegyen egy megnyugtató erő. Érezni, hogy aki itt van, egy furcsa misszióban vesz részt. Jó érzés és nagyon tud hiányozni.
SSzK