Budaörsi Passió 2025

Europassió Találkozó 2018

Szerző: Szakács Katalin

AZ EUROPASSIÓ TÖRTÉNETE

Ugyanaz a hit, ugyanaz az eszmény… 30 évvel ezelőtt már megszületett a gondolat, 1995-ben alakult meg hivatalosan az EUROPASSIO Szövetség.

Európában nagy hagyománya van a Passió-ábrázolásnak. Egyazon időben Európa sok helyén Passió-játékokat adnak elő, a nagyhéten ehhez sok Passió-ábrázolás és processzió csatlakozik. A különböző Passiót játszó helyek – mindenekelőtt egy országon belül – már régen baráti viszonyt ápoltak egymással. Az a gondolat, hogy a Passiót játszó csoportok Nyugat- és Kelet-Európából összefonódjanak egy szövetségben, már több mint 30 évvel ezelőtt megszületett és az EUROPASSIO megalapításához vezetett. Ennek fáradhatatlan harcosa a párizsi Maurice Clos volt, aki 98 éves korában, 2009-ben hunyt el. …

Több találkozó követte a gondolatot (1982-ben Esparreguera,Spanyolország, 1984-ben és 89-ben Loudeac Franciaország), ezeken francia és spanyol passiósok vettek részt – és először az 1990-es találkozóra (Masevaux, Franciaország) hívtak meg német csoportokat is. 1991-ben már 6 országból 13 csoport jött el St. Margarethenbe (Ausztria).

Jelentős volt az 1992-es párizsi találkozó, amelyen elsőízben kelet-európai csoportok is résztvettek (lengyel, magyar, cseh és román), akik szerették volna újra életre kelteni Passió-játszó hagyományaikat a kommunista rendszerek összeomlása után. A résztvevők erkölcsi és pénzügyi támogatásukról biztosították őket.

Az EUROPASSIO (mint a Passiót játszó helységek európai szövetségének) hivatalos megalakulása 1995-ben zajlott le Lignyben (Belgium) 27 delegáció részvételével 12 országból. Kidolgozták és megvitatták az alapszabályt és egyhangúlag megválasztották a szervezet főtitkárát, Josef Langot. A székhely Ligny lett.

Az EUROPASSIO szervezet célja:

  • Jézus küldetésének hirdetése a Passió ábrázolása útján
  • a játszóhelyek közötti kulturális és emberi kapcsolatok elősegítése
  • az egyes csoportok közötti tapasztalatcsere és a Passió interpretálása alapvető kérdéseinek megvitatása anélkül, hogy megváltozna a különböző csoportok előadásainak sokszínűsége
  • bármilyen vallásos színház vagy szakrális ábrázolás támogatása, amelyeknek legjelentősebb formája Krisztus Passiója
  • a csoportok baráti és szolidaritási kapcsolatainak megszervezése

Minden csoport, függetlenül képviselőinek, előadásainak számától vagy a nézőszámtól, egy szavazattal bír.

A következő évek Europassiós Találkozói:

2018 Budaörs

2019 Párizs

2020 Tirschenreuth (Németország)

2021 Skofja Loka (Szlovénia)

2022 Esparreguera (Spanyolország)

(Forrás: www.europassion.net/

http://brke.org/kitekinto/az-europassio-toertenete#article